معرفی انواع فایل های اندو و اصول نگهداری آن ها

سپیده ملکی 1400/07/20


فایل های اندو ابزارهایی هستند که از آن ها برای پاکسازی و شکل دادن ریشه کانال در درمان ریشه و یا در هر فرایند اندودانتیکس دیگری استفاده می شود.

در میان تمام ابزارهای ریشه ، فایلهای آماده سازی کانال ریشه وجود دارد. که با گذشت زمان ، فناوری آنها پیشرفت می کند و پرونده های جدید و بهتری طراحی شده اند تا بتوانند با دقت و راحتی بیشتری به هر مورد بالینی رسیدگی کنند.

درست است که سوال بزرگ دندانپزشکان این است که کدام سیستم کاملتر است ، اما پاسخ این است که چیزی به نام سیستم کامل وجود ندارد .

این ابزارها به طور معمول از فولاد ضد زنگ یا نیکل – تیتانیوم ساخته می شوند و به دو گروه فایل های دستی و فایل های روتاری تقسیم می شوند. بسته به مورد بالینی که ما در حال درمان آن هستیم ، از یک ابزار یا ابزار دیگر استفاده می شود ، علاوه بر این که بسیار به روش اندودنتیست نیز بستگی دارد ، زیرا برخی از آنها محافظه کارتر از بقیه هستند. بسیاری از متخصصین اندودنتیست حتی فایلهای دستی را جایگزین و ترکیب می کنند ، زیرا فایلهای K هنوز کاربردی تر و ضروری تر هستند ، نسبت به فایلهای مکانیزه که گران تر و شکننده تر هستند.


جهت خرید فایل اندو کلیک کنید.


فایل اندو جهت پاکسازی و شکل دادن ریشه کانال و درمان ریشه

در سال 1988 وسایل مورد استفاده در کانال ریشه از جنس نیکل تیتانیوم به منظور غلبه بر سختی وسایل از جنس استنلس استیل معرفی شدند.این آلیاژ ضریب ارتجاعی 2 تا 3 برابر و مقاومت بالاتری به خوردگی نسبت به وسایل از جنس استنلس استیل دارد.از مزایای این آلیاژ میتوان به ضریب کشسانی کمتر،انعطاف پذیری بالاتر و مقاومت بیشتر آن در مقابل cyclic fatigue اشاره کرد که منجر به کاهش خطر شکست این وسایل میگردد.

این مهم است که بدانید چند بار می توان از یک فایل برای جلوگیری از شکستگی استفاده کرد. تولیدکنندگان توصیه می کنند که این ابزار را پس از اولین استفاده دور بیندازید ،اما با توجه به شرایطی که در کشور حاکم است، استفاده ی یک بار مصرف به صرفه نخواهد بود، و بدین منظور پزشکان میتوانند با نگهداری و استریل اصولی باعث افزایش عمر فایل ها شوند.

انتخاب فایل با نوک فعال یا غیرفعال ؟

با توجه به موارد درمان، نوع فایل انتخاب می شود . نوک غیرفعال ایمن تر است، زیرا سوراخ کردن مجرا با نیروی انفعال آن در برش ، پیچیده تر است ، در حالی که نوک فعال دارای لبه برش بیشتری دارد.

انواع فایل های دندانپزشکی

  • فایل های دستی
  • فایلهای روتاری

 

فایل های دستی

فایل های اندو دستی، ابزارهایی هستند که دندانپزشکان از طریق حس لامسه از انها برای پاکسازی و شکل دهی روت کانال در طی درمان ریشه استفاده می کنند. این لمس به دندانپزشک اجازه می دهد تغییرات در مقاومت یا زاویه را احساس کند، که می تواند به تعیین انحنا، کلسیفیکاسیون یا تغییر در آناتومی کمک کند.

همچنین ممکن است این همیشه در عکس های رادیوگرافی مشاهده و شناسایی نشود. این اطلاعات می تواند به تعیین استراتژی ها یا جلوگیری از عوارض قبل از استفاده از فایل های روتاری کمک نماید. فایل های دستی از فولاد ضد زنگ و یا نیکل تیتانیوم مستحکم و در عین حال انعطاف پذیر ساخته شده اند تا هم به شکل کانال خم شوند و هم به آنها امکان تمیز کردن و شکل دهی صحیح کانال های ریشه را بدهد. هنگام انتخاب فایل های دستی، به دنبال سیستمی باشید که در عین قدرت و دوام لازم سبب راحتی در دست شما شود.

همه فایل های دستی رنگی هستند ، به این معنی که هر رنگ اندازه مناسب نوک ابزار را نشان می دهد. این امر به منظور آگاهی از میزان آماده سازی کانال ریشه در طول ابزار دقیق ، بسیار مهم است هم در مورد فایلهای K یا H.

فایل های نوع K:

فایل K جز قدیمی ترین فایل های دندانپزشکی می باشد مفتول بصورت پیچ خورده از آلیاژ فولاد ضد زنگ تشکیل شده است که دارای سطح مقطع مربعی شکل می باشد که باعث مقاومت بالای آن در برابر شکسته شدن می شود و نسبت به ریمرها شیارهای متراکم تری دارند.

فایل های نوع H:

فایل دستی (Hedstrom files) دارای سطح مقطع نامتقارن است و از مفتول تراش خورده استیل و یا نیکل تیتانیوم ساخته شده که این لبه تیز باعث افزایش برندگی و سرعت آن شده ولی احتمال شکسته شدن آن در حین کار نیز بیشتر است. H فایل برای خارج سازی دبری ها، عفونت و یا گوتاپرکا مفید می باشد ولی از فایل دستی H برای قسمت پایین کانال توصیه نمی شود زیرا خطر پاره شدن فورامن افزایش می یابد.

فایل های نوع c:

این نوع فایل ها نسبت به فایل های کا سخت تر هستند و برای کانال های باریک، کلسیفیه شده و دارای منحنی بکار می روند.

فایل Barbed broach:

این فایل برای بیرون آوردن بافت پالپ (عصب کشی) در طی درمان روت کانال استفاده می شود. برش های تیز بر روی فایل با بافت پالپ درگیر شده و به طور موثر آن را از روت کانال خارج م نماید. این فایل ها برای شکل دادن به RCS استفاده نمی شوند.


جهت خرید مواد اندو کلیک کنید.


فایل های روتاری

فایل روتاری (چرخشی) NiTi ( نیکل تیتانیوم) از سال 1960 به دندانپزشکی اندودانتیکس معرفی شدند . اندوها دارای مزایای فوق العاده ای هستند ویژگی سوپر الاستیک این فایل ها آنها را به ابزار های موثر در انواع آناتومی های کانالی تبدیل کرده است.

در گذشته درمان ریشه دندان به وسیله دست صورت می گرفت اما امروزه درمان ریشه دندان به وسیله دستگاهی انجام می شود، که روتاری نام دارد. . درمان اندو ابتدا کانال توسط فایل دستی آماده شود، سپس از فایل روتاری برای اتمام کار استفاده گردد .دستگاه دیجیتالی روتاری به جای دست، حرکات دقیق و بدون نقصی در فایل‎ها‏ ایجاد می ‏کند و عمل پاکسازی و تخلیه کانال‎ها‏ی ریشه را بر عهده دارد. اکثر فایل های روتاری دارای سطح مقطع مثلث تغییر شکل یافته محدب در نوک و سطح مقطع مثلث محدب در انتهای کورنال می باشند . بهتر است از تمام ابزارهای استفاده شده در داخل کانال به علت وجود پریون در بافت پالپ دندان و آلودگی در اثر عدم توانایی در استریل کردن یکبار استفاده شود .

مزیت فایل روتاری

  • سهولت و سرعت بالا در درمان ریشه دندان
  • دقت بالاتر در درمان ریشه دندان
  • کاهش درد پس از درمان ریشه دندان
  • کاهش زمان معالجه
  • تمیز­کردن بهتر کانال ریشه
  • آماده­سازی بیومکانیک مسیرهای ریشه در مدت زمان کمتر
  • آب رسانی بهتر به نقاط غیرقابل دسترسی به دلیل دارا بودن سری مخروطی شکل

<< نکات مهم در زمان استفاده از فایل های روتاری >>

  •  فایل روتاری بعد از هربار استفاده از نظر تغییر شکل،باز شدن پیچ ها و کوتاه تر شدن نوک فایل چک کنید
  • امکان دارد فایل های روتاری حتی وقتی نو هستند به دلایل مختلف در داخل کانال بشکنند 
  • فشار وارده در جهت آپیکالی در اکثر فایل های روتاری باید کم باشد هرچه نیروی آپیکالی بیشتر باشد باعث شکست وسیله می شود .
  • با استفاده از ابزار های چرخشی (گیتس Gates،فایل های دستی هدستروم H file و آماده کردن کانال دندان با فایل های دستی ) عمر فایل چرخشی را چندین برابر زیاد کنید
  • بعد از هربار خارج کردن فایل از داخل کانال دبری ها را با گاز مرطوب تمیز کنید. این کار قدرت برداشت دبری (حذف و از بین بردن پلاک و جرم رسوب شده در دهان و بین دندان و لثه) را بیشتر و احتمال جداشدن وسیله داخل کانال را کمتر می کند.
  •  فایل ها را بعد از هر بار استفاده استریل نمایید. از اتوکلاو و چرخه های فور برای استریل کردن استفاده نمایید. از نگهداری طولانی مدت فایل هایتان درون هیپوکلریت سدیم و محلول های ضدعفونی کننده خودداری کنید.
  •  اگر فشار وارد شده به فایل زیاد است آن را با یک فایل با تیپر کمتر یا سایز کوچک تر تعویض نمایید .
  • سرعت عملکرد فایل های روتاری با یکدیگر متفاوت است فایل های سرعت بالا را تعداد دفعات کمتری می توان استفاده نمود .

 

.

بدون دیدگاه
اشتراک گذاری
اشتراک‌گذاری
با استفاده از روش‌های زیر می‌توانید این صفحه را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.